SFR JUGOSLAVIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Prodavac Tita i Karadžićev jatak
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:56 am by sfrjugoslavija

» Vode Tito i Tesla
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:50 am by sfrjugoslavija

» Oslobođena Titova imovina
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:42 am by sfrjugoslavija

» Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:30 am by sfrjugoslavija

» Tito u stolarskoj radnji
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:22 am by sfrjugoslavija

» Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:17 am by sfrjugoslavija

» Sećanje na Josipa Broza
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyned kol 15, 2010 4:12 am by sfrjugoslavija

» Ključ u bravu muzeju "Bitke na Neretvi"
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptyuto kol 03, 2010 5:18 am by sfrjugoslavija

» U Kumrovcu srušen Titov spomenik
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Emptysub srp 17, 2010 3:30 am by sfrjugoslavija

Navigation
 Portal
 Index
 Mitglieder
 Profil
 FAQ
 Suchen
Partner
free forum

Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu

Go down

15082010

Postaj 

Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu Empty Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu
Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu

[You must be registered and logged in to see this image.]
Slika:SFR Jugoslavija


Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu
BEOGRAD - Na obnovi zdanja sadašnje Skupštine SRJ radiće se i u narednih godinu dana kako bi ona poprimila izgled iz 1936. godine, iz vremena kada je to bila Narodna skupština Kraljevine Jugoslavije. Marko Popović, rukovodilac radova na obnovi parlamenta i naučni saradnik Arheološkog instituta, ocenjuje da bi 'bilo bolje da ovo zdanje bude parlament Srbije nego parlament buduće državne zajednice'.
- Ukoliko bude odlučeno da sadašnje zdanje Skupštine SRJ bude i parlament buduće državne zajednice, Velika sala koja ima 360 poslanika nikad se neće koristiti i ostaće potpuno bez funkcije - smatra Popović. On naglašava da je bilo predloga i da parlament buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore bude premešten u neko manje zdanje.
- To je ipak pitanje dogovora na političkoj sceni gde će biti odlučeno da li će ova zgrada biti i dalje savezni parlament ili će to biti republički, a da savezni, na primer, koristi Palatu federacije u kojoj bi bilo moguće formirati skupštinsku dvoranu i poslaničke klubove za 126 poslanika - smatra Popović. On naglašava da je posao oko rekonstrukcije obiman, 'jer je to zdanje bilo ne samo oštećeno petog oktobra već i zapušteno dugi niz godina'.
Posle petog oktobra usvojen je, kaže on, koncept celovite obnove skupštinskog zdanja sa ciljem da mu se vrate sve izgubljene vrednosti, kako one koje su postradale petog oktobra, tako i one koje su izgubljene u periodu posle Drugog svetskog rata pa do danas. On podvlači i da je duh tradicije i kontinuiteta države sproveden kroz spomeničku zaštitu zdanja.
- Svi parlamenti u svetu odišu kontinuitetom države koju predstavljaju - u Burbonskoj palati videćete i bistu Luja XIV i bistu Robespjera 'kraljoubice', kao i drugih velikana francuske istorije. Zato i u našem parlamentu treba da ima mesta za sve istorijske ličnosti koje su vodile ovu zemlju tokom vekova - kaže on. Obnova je, kaže Popović, pomognuta i donacijom grčkih vlasti, a posao je olakšan jer je celokupna dokumentacija o izgledu Skupštine bila sačuvana u Arhivu Jugoslavije.
- Sve do poslednjeg detalja bilo je zabeleženo, čak i položaj nameštaja kao i koje su firme šta radile. Do sada su rekonstruisani kabineti u celosti, Mala sala je obnovljena, ali ona i nije mnogo postradala - kaže Popović. On objašnjava da je urađen projekat rekonstrukcije Velike sale parlamenta kako bi joj bio vraćen predratni izgled, koji 'nije pitanje samo spomeničke zaštite već i demokratskog karaktera'.
- U Kardeljevo vreme izgled te sale je dosta poremećen. Rekonstruisaćemo predsedništvo, kao i sedišta za vladu koja su pre rata bila okrenuta ka poslanicima, kako bi članovi vlade gledali licem u poslanike. Biće vraćena i velika skupštinska govornica koja će biti postavljena na sredini amfiteatra. Potrebno je da sala bude zatvorena dva meseca kako bi joj se vratio pređašnji izgled - kaže Popović. On napominje da su u parlament vraćena i obeležja kao što su simboli Federativne Narodne Republike Jugoslavije, koji su postavljeni u predvorju u koje se ulazi iz Vlajkovićeve ulice. Tamo se nalaze biste četvorice bivših predsednika Narodne skupštine - Edvarda Kardelja, Moše Pijade, Ive Lole Ribara i Milentija Popovića.
- Postavljena je i bista Josipa Broza Tita koja je nekada bila u Velikoj sali, kao i grbovi FNRJ i grbovi republika koji su takođe bili na zidovima velike sale. Iz Narodnog muzeja dobili smo i biste iz perioda pre 1940. godine koje su sačuvane, pa je u skupštinskom predvorju postavljena bista Nikole Pašića. Takođe, u Skupštini se sada nalaze i biste kralja Petra I koji je 1907. godine položio kamen temeljac prilikom početka izgradnje ovog zdanja, kao i kraljeva Aleksandra i Petra II - naglašava Popović. On naglašava da će zdanje sadašnjeg saveznog parlamenta biti pod spomeničkom zaštitom bez obzira na to čemu bude služilo.
- Neće biti dozvoljene velike izmene enterijera. Ono što bude uneto u zgradu moraće da se prilagodi zatečenoj zgradi, a ne obratno - zaključuje Popović.
Generalni sekretar Skupštine SRJ Milan Lučić za 'Blic' je istakao da je predviđeno da će za potpunu rekonstrukciju ovog zdanja biti utrošeno oko 600 miliona dinara.
- Sredstva se obezbeđuju iz saveznog budžeta, od novca dobijenog od osiguranja i donacija. Ove godine smo imali 50 miliona dinara od donacija, a ostalo je nepotrošenih 150 miliona dinara, izdvojenih za ovu namenu iz ovogodišnjeg budžeta. Samo opravka krova, koja je u toku, košta oko 46 miliona dinara, a radimo i nove električne instalacije koje nisu menjane 60 godina. Takođe, kako su mi stručnjaci rekli, pukli su i temelji zgrade, tako da se Skupština sleže jer se ispod nalazi 26 metara peska. Ako se to ne sanira, postoji mogućnost da se jednom sruši kao kula od karata - kaže Lučić.
N. M. Jovanović

Orlovi Nemanjića nisu provokacija
Popović kaže da su na postamente jarbola ispred Skupštine vraćeni i dvoglavi orlovi koji su sačuvani, a koji su se nekada nalazili na vrhovima jarbola.
- Jarbolima vraćamo izgled kakav su imali 1936. godine, ali sami državni simboli biće postavljeni onda kada bude poznato kako će izgledati grb buduće državne zajednice. Nesporno je da se na vrhove jarbola vraćaju dvoglavi orlovi srednjovekovne stilizacije uzeti sa zastave cara Stefana Dušana, koji su predstavljali zajedničko heraldičko nasleđe i Srbije i Crne Gore. Kao što su Nemanjići imali dvoglavog orla, imali su ga i Crnojevići. Ovi simboli su za današnje vreme neutralni i predstavljaju simbole kontinuiteta državnosti - kaže Popović.
Visoki funkcioner DPS i član Komisije za izradu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore Miodrag Vuković izjavio je da srpski srednjovekovni simboli, 'dvoglavi orlovi cara Dušana', ne mogu biti simbol nove državne zajednice, ocenivši to kao 'čistu provokaciju'. Popović naglašava da postavljanje orlova nije bilo pitanje državnih simbola, već pitanje za stručnjake koji rade na restauraciji.
- Savremena politička situacija ne može se preslikavati u prošlost, niti se savremene deobe mogu projektovati u prošlost. Najveći velikani crnogorske nacije - Njegoš i kralj Nikola su i te kako poštovali i zasnivali svoju državnost na državi Nemanjića i zalagali se za obnovu te državnosti. Reakcija Vukovića je izraz nedovoljne informisanosti. Da se malo bolje uputio u problematiku, sigurno ne bi dao takvu izjavu. Poslednja stvar koju je iko želeo obnovom Savezne skupštine je da izaziva provokaciju. To je problem samo onoga koji to doživljava kao provokaciju - kaže Popović.
sfrjugoslavija
sfrjugoslavija
Admin

Anzahl der Beiträge : 47
Anmeldedatum : 11.08.2009

https://sfrj-jugoslavija.forenverzeichnis.com

[Vrh] Go down

Share this post on: reddit
- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.