SFR JUGOSLAVIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Prodavac Tita i Karadžićev jatak
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:56 am by sfrjugoslavija

» Vode Tito i Tesla
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:50 am by sfrjugoslavija

» Oslobođena Titova imovina
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:42 am by sfrjugoslavija

» Kralj Petar i Tito zajedno u parlamentu
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:30 am by sfrjugoslavija

» Tito u stolarskoj radnji
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:22 am by sfrjugoslavija

» Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:17 am by sfrjugoslavija

» Sećanje na Josipa Broza
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyned kol 15, 2010 4:12 am by sfrjugoslavija

» Ključ u bravu muzeju "Bitke na Neretvi"
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptyuto kol 03, 2010 5:18 am by sfrjugoslavija

» U Kumrovcu srušen Titov spomenik
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Emptysub srp 17, 2010 3:30 am by sfrjugoslavija

Navigation
 Portal
 Index
 Mitglieder
 Profil
 FAQ
 Suchen
Partner
free forum

Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek

Go down

15082010

Postaj 

Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek Empty Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek
Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek

[You must be registered and logged in to see this image.]
Slika:SFR Jugoslavija


Jovanka Broz: Ja sam obespravljen čovek
BEOGRAD - Mene su pod oružjem uterali u ovu kuću, ovo je privremeni smeštaj koji traje već dvadeset godina. Nisam bila voljna da dođem ovde, molila sam da mi omoguće da ostanem u kući u Užičkoj, gde sam stanovala, dok mi ne nađu neki adekvatni smeštaj. Silom su me uterali i oduzeli mi sva prava - kaže za 'Blic' Jovanka Broz, supruga pokojnog Josipa Broza Tita, koja sada živi sama u kućerini od oko 600 kvadrata na Bulevaru mira, bez grejanja i često bez struje.
Ona ističe da od Titove smrti živi bez ikakvih prava i da je njen status do sada ostao nepromenjen.
- Ja sam potpuno obespravljen čovek, nemam ni najelementarnija ljudska prava, nijednu odluku ne mogu da donesem samostalno.
Nemam rešen status, ni pitanje penzije, oteli su mi sve vrednosti koje sam imala. Nemam nikakvu vrednost kojom bih mogla sebi da pomognem. Tražila sam svoje stvari, napisala sam stotine pisama, što Centralnom komitetu SKJ, što bivšim vlastima, ali svi su se oglušili. Neke moje vrednosti su pronađene ispod spavaće sobe Slobodana Miloševića nakon njegovog hapšenja - kaže bivša prva dama SFRJ.
Dragomir Popov, direktora Savezne direkcije za imovinu, najavio je da bi gospođi Broz mogli da nađu neki adekvatniji smeštaj. - Zakon kojim su mi sve oduzeli predložila je Milka Planinc, pred samu Novu godinu, kada su poslanici već bili umorni, samo da bih ja ostala bez ičega. Nedavno je Savezni ustavni sud doneo odluku da je to učinjeno protivzakonito. Mnogo toga se promenilo, nadala sam se da će se i za mene stvari promenti, ali ništa. Ako žele da me isele, neka imaju u vidu celu situaciju - ističe Jovanka Broz.
Nekadašnja prva dama kaže da teško živi u kući koja je, prema njenim rečima, iznutra ruina.
- Već dve godine me ne greju. Ne mogu da se krećem, ne mogu da sedim, kao da sam na vrhu ledenog brega. Kuća je velika, a ja nemam finansijskih mogućnosti da je sama popravim. Puna sam jada - ogorčena je naša sagovornica.
Na tvrdnje Milenka Ostojića, direktora Službe za zajedničke poslove Savezne vlade, da joj konstatno šalju ekipu za popravke koje ona neće da primi, Jovanka Broz kaže da to nije istina.
- Niko mi se nije najavio, uvek sam otvorena za te ljude, ali moraju, kao što je red, da se najave. Ne mogu ja tek tako da sa ulice primam nepoznate ljude. Nije ovo moja kuća, ovo je objekat savezne države koji je meni dat kao privremeni smeštaj. Oni su navikli da u te kuće, pa i u ovu gde ja stanujem, ulaze kao u štalu. Ja moram da pazim na sebe, ne mogu da primim nekog samo zato što se predstavio kao vodoinstalater. Neka se najave bar dan ranije. Sada kao opravdanje za svoj nerad kažu da neću da ih pustim u kuću. Još letos sam tražila, molila, da neko dođe, ali niko nije hteo da me čuje - ističe Jovanka Broz. TATJANA Aleksić
Preseljenje u spavaćici
U vilu je Jovanka Broz useljena samo dva meseca posle Titove smrti, jula 1980. godine. Zajedno sa sestrom iz kuće u Užičkoj 35 izbačena je usred letnje noći samo u spavaćici. U nju je ušla 35 godina ranije kao higijeničarka. Rođena je 1924. u selu Pećani u Lici, ali tek posle udaje za Tita završava gimnaziju. U školovanju ju je omeo rat i odlazak u partizane. U 24. godini Jovanka Budisavljević dobila je čin majora. Nosilac je spomenice iz 1941.
Jovanka Budisavljević i Josip Broz tajno su se venčali 1952. godine. Kumovi tada dvadesetsedmogodišnjoj Ličanki i pedesetdevetogodisnjem predsedniku bili su Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak.
'I vojska se smrzava'
Kuća u kojoj stanuje Jovanka Broz priključena je na kotlarnicu Vojske Jugoslavije. Pukovnik Milivoje Novković, pomoćnik komandanta Prve armije, kaže za 'Blic' da nema dovoljno mazuta i da je sistem grejanja redukovan. - Isto je grejanje za vojnike, za naše osoblje, pa i za te ljude koji su vezani za našu kotlarnicu. I vojska se smrzava. Činimo sve što je u našoj moći da se grejanje poboljša. Istu situaciju smo imali i prošle i pretprošle godine - kaže pukovnik Novković.
sfrjugoslavija
sfrjugoslavija
Admin

Anzahl der Beiträge : 47
Anmeldedatum : 11.08.2009

https://sfrj-jugoslavija.forenverzeichnis.com

[Vrh] Go down

Share this post on: reddit
- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.